|
Zamienniki słodyczy i słonych przekąsek 1 Rok, 7 mies. temu
|
|
Niektórym bardzo ciężko odstawić słodycze, słodkie napoje i słone przekąski. Oto moje zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki:
1. Zamiast słodkich, oblanych mleczną czekoladą batonów jedź pełnoziarniste batoniki muesli
2. Cukierki ze słodkim nadzieniem zamień na suszone owoce w ciemnej czekoladzie np. śliwki lub rodzynki lub bez czekolady - można jeść suszone morele, banany itp. pycha!!!
3. Zamiast chipsów jedź słonecznika, migdały, orzechy lub pestki dyni
4. Słodkie napoje zamieniłam na wodę z cytryną i odrobiną cukru (w upał taki jak dziś piję bez cukru - lepiej orzeźwia)
Zapraszam do zamieszczania waszych propozycji zamienników 
|
|
ewa
|
|
|
|
|
O:Zamienniki słodyczy i słonych przekąsek 1 Rok, 7 mies. temu
|
|
Ewa podałaś bardzo dobre przykłady. Sama je stosuję, kiedy mam ochotę coś przegryźć. Ostatnio zapomniałam o batonach muesli a są super, zwłaszcza Corny. Ziarna są świetne, bo trzeba się namęczyć, żeby zjeść całą paczke po jednej albo pare sztuk
Nie jestem tylko pewna co do suszonych owoców, bo zawierają strasznie dużo naturalnego cukru. A jeszcze z owoców polecam żurawinę i figi, chociaż nie są najtańsze.
Poza tym uwielbiam muesli, ale prażone a nie zwykłe owsiane, chociaż wiem że jest mniej zdrowe - bardziej przetworzone. Ale jam je na sucho ewentualnie popijając mlekiem, albo też posypuję jogurt. Generalnie nie lubię namaczać płatków, tak samo jak grzanki do zupy dorzucam na bieżąco, żeby były chrupiące
A co do płatków mam jeszcze uwagę - płatki fit wcale nie są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne niż zwykłe czy muesli, chociaż mają tą przewagę, że są pełnoziarniste. Ostatnio kupiłam Fitellę - co prawda czekloadową, ale poza tym, że część płatków była w polewie, to reszta taka słodka, że nie wiem gdzie tu jest fit. A na opakowaniu obiecują schudnięcie w 14 dni.
|
|
Anusia
|
|
|
|
|
|
|
|
Jestem przeciwnikiem stosowania zamienników w postaci jakiej podała Ewa.
Jeżeli chcemy być fit nie stosujmy półśrodków .Czy chcę być zdrowy w połowie czy w 100%.
Zamienniki które podałaś charakteryzują się dużą kalorycznością i wysokim indeksem glikemicznym.
Jednym słowem zastępujesz jedno zło drugim.
Nie lepiej zacząć zdrowo się odżywiać ,jak najczęściej się ruszać w sensownych godzinach spać.
Generalnie można jeść prawie wszystko tylko w rozsądnych ilościach .
|
|
dragon
|
|
|
|
|
|
|
Zamienniki które podałaś charakteryzują się dużą kalorycznością i wysokim indeksem glikemicznym.
No i znowu dragon mnie zmartwił, ale w takim razie co można sobie przegryźć spokojnie np. ogladając film? Poza tym myślałam, ze generalnie orzechy i nasionka są zdrowe, chociaż wiem, że w ogóle bakalie są kaloryczne. A co jest nie tak z batonikami muesli, mam z nich zrezygnować?
I jeszcze małe sprostowanie:
Ostatnio kupiłam Fitellę - co prawda czekloadową, ale poza tym, że część płatków była w polewie, to reszta taka słodka, że nie wiem gdzie tu jest fit.
To nie Fitella tylko Nestle Fitness z programem 14-dniowym, Fitelli jeszcze nie otworzyłam 
|
|
Anusia
|
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy są baaardzo kaloryczne, ale z drugiej strony ciężko się się odzwyczaić od starych nawyków (zwłaszcza od podjadania na filmach ;p). Chyba lepsza opcja korzystać z takich zamienników niż zajadać się tym co zwykle czyli wszelkiej maści chipsami, nachosami etc? Czy może się mylę?
|
|
Marco
|
|
|
|
|
|
|
A co powiecie na zwykły poczciwy POPCORN ? Zawsze miałem wrażenie że jest on mało kaloryczny.
Z daleka od rodzynek! Nie wiem jak reszta suszonek ale rodzynki to bomba fruktozy!
Ciekawi mnie wasze zdanie na temat batoników BIAŁKOWYCH ! Czyli dużo białka a mało węglowodanów. Hmmm DA RADE ? Uwielbiam je 
|
|
Iksiński
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anusia
|
|
|
|
|
|
|
|
Co do suszonych owoców to czytałam w książce o IG, że najlepsze są śliwki, daktyle i morele - maja dość niski indeks glikemiczny.
|
|
Asiek
|
|
|
|
|
|
|
dragon napisał:
Jestem przeciwnikiem stosowania zamienników w postaci jakiej podała Ewa.
Jeżeli chcemy być fit nie stosujmy półśrodków .Czy chcę być zdrowy w połowie czy w 100%.
Nie lepiej zacząć zdrowo się odżywiać ,jak najczęściej się ruszać w sensownych godzinach spać.
Generalnie można jeść prawie wszystko tylko w rozsądnych ilościach .
Niektórym bardzo ciężką jest odstawić z dnia na dzień słodycze, wiąże się to z dużym dyskomfortem, złym samopoczuciem, a przyzwyczajenie do podjadania często jest silniejsze. Masz rację - powinniśmy odżywiac się zdrowo i przede wszystkim z umiarem, ale moim skromnym zdaniem stosowanie zdrowszych zamienników ma sens. Naturalne produkty takie jak pestki dyni czy suszone morele są zdrowsze niż przesolone chipsy i karmelowe batoniki. Czy zastępujesz jedno zło drugim? Moim zdaniem nie do końca... Łatwo jest mówić - bądź fit. Trudniej to osiągnąć, szczególnie gdy jesteśmy przyzwyczajeni do tłustej kuchni mamusi i słodkości, które "wpychane" w nas były od najmłodszych lat 
|
|
ewa
|
|
|
|
|
|
|
|
Przypomina mi się powiedzonko polak mądry po szkodzie.
Biorąc jednak pod uwagę twoje tłumaczenie że mamusia źle karmi a babcia wciska na siłe słodycze. Myślę ,że czas na nowe przysłowie Polak głupi przed po i w trakcie szkody.
Chcesz wyglądać jak tłuściochy z stanów użalający się nad sobą bo całe życie faszerowano ich fest foodem.
Dziewczyno pokaż jaka z ciebie twarda laska ,nie tłumacz się tylko
Wstań i walcz cytat Marek Piotrowski – polski kick-bokser i bokser, zawodowy mistrz świata
|
|
Rabnix
|
|
|
|
|
O:Zamienniki słodyczy i słonych przekąsek 1 Rok, 6 mies. temu
|
|
|
A może tak jak robiły nasze babcie, po prostu obrać świeżą marchewkę, obrać jabłuszko,
skorzystać z sezonowych owoców i jeśli już coś podjadać to tego typu rzeczy.
Nie korzystając z dobrodziejstw zachodu.... Czy my naprawdę musimy być trendy?
Po co kupować jakieś sztuczne twory, wydawać na to nie małe pieniądze i jeść jakieś barwniki "zgodne z naturalnymi" czy nie wiadomo co???
Nic nie zastąpi świeżego owocu czy warzywa!!!!!!!!!
|
|
Fitneska
|
|
|
|
|
|
|
|
Anusia napisał:
A co do popcornu to rzeczywiście chyba nie jest zbyt kaloryczny, jeśli nie ocieka tłuszczem rzecz jasna i bez soli!
Się zastanawiam, jak sól wpływa na kaloryczność... ale, może mnie nie było na tej lekcji.
|
|
Laki
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/07/31 17:01 Przez .
|
|
|
|
|
wiedziałam, że ktoś spostrzegawczy się czepnie nieścisłości  nie chodzi o kalorie, tylko o to, że sól jest niezdrowa w tej ilości, jaką ją spożywamy i trzeba ograniczać.
Ja ostatnio kupiłam w biedronce orzeszki ziemne bez soli i tłuszczu  Nie mam ich teraz tutaj - zawiozłam do chłopaka, bo to dość spora paczka i jakoś się nie mogę zebrać, żeby ją otworzyć a sama jestem ciekawa, czy będą dobre i jak z wartością kaloryczną, sprawdzę potem.
Fitneska napisała:
A może tak jak robiły nasze babcie, po prostu obrać świeżą marchewkę, obrać jabłuszko,
skorzystać z sezonowych owoców i jeśli już coś podjadać to tego typu rzeczy.
W pełni się zgadzam, sama mam przydomowy ogród, ale większość czasu spędzam poza domem i za rzadko zaglądam do ogródka, chociaż uwielbiam kwaśne owoce.
A już najgorzej to jest z jabłkami - prawie ich nie jem, chociaż są w piwnicy. Jak mieszkałam w Warszawie, to rzeczywiście sobie z domu brałam i jadłam surowe albo ścierałam z marchewką i było super. A teraz trzeba do tego wrócić 
|
|
Anusia
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/08/01 13:24 Przez .
|
|
|
|
|
|
a co sądzicie o owocach z puszki? bo ja uwielbiam ananasy, brzoskwinie i liczi, oczywiście wolę świeże, ale te z puszki są bardziej dostępne. Mój facet często kupuje mieszanki owoców egzotycznych i sobie podjada. Nigdy się nie interesowałam zawartością cukru itd., ale chyba nie jest to najgorsze rozwiązanie?
|
|
Asiek
|
|
|
|
|
|
|
|
Owoce czy z puszki czy surowe to bardzo zdrowa przekąska ,zagrożenia jakie idą z nimi w parze to wysoki indeks glikemiczny niektórych z nich oraz kalorie .
Jeden klient którego prowadziłem a który chciał schudnąć opacznie zrozumiał moje sformułowanie -przekąska warzywno owocowa - w jego rozumieniu tego słowa taka przekąska mogła mieć postać łubianki truskawek lub siatki gruszek.Gdy kazałem mu to przeliczyć na kalorie okazało się że tymi przekąskami załatwiał sobie w jeden dzień ,dwu dniowy bilans kaloryczny.
|
|
dragon
|
|
|
|
|
|
|
|
No a ile świeżych owoców można jeść w ciągu dnia, mam na myśli te ze średnią zawartością węglowodanów. Bo np. arbuzów i melonów podobno można jeść, ile się chce, to prawda? I które są najgorsze pod względem kalorii i indeksu glikemicznego?
|
|
Asiek
|
|
|
|
|
|
|
no ja właśnie kojarzę, że arbuz ma dość wysoki indeks glikemiczny, zresztą suszone daktyle też, lepsze są figi  A owoce z puszki mają średni indeks. Najlepsze są polskie owoce sezonowe - jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, morele, truskawki, maliny, porzeczki (niestety na część z nich sezon już się skończył) i jeszcze cytrusowe - pomarańcze czy grejpfruty. Ale też podobno powinno się jeść 2 garście owoców dziennie. Zresztą ja jak zjem więcej, to mam potem problemy z żołądkiem 
|
|
Anusia
|
|
|
|
|
O:Zamienniki słodyczy i słonych przekąsek 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
|
hej hej ... ja co do jedzonka i porcji jakie się powinno spożywać np. owoców stosuje zalecenia światowej organizacji żywienia WHO - Piramidy opracowanej przez dr.Waltera Willetta świetnie opisane proporcje jasno i zrozumiale ułatwiają mi i innym tworzenie zdrowych posiłków!!
|
|
Marta
|
|
|
|
|
|
|
ja codziennie mam ochotę na coś słodkiego  Często jem suszone śliwki,ale takie, które sama zerwałam w babcinym sadzie, i które babcia suszyła przez 4 tygodnie na piecu  Mmmmmiodzio! Uwielbiam też suszoną żurawinę i ... czekoladę  Tak, właśnie czekoladę, nie obżeram się, ale też nie żałuje sobie jak mam ochotę. Próbowałam nie jeść czekolady, ba! nawet wytrzymałam 3 tygodnie, ale wiecie co...później zjadłam 3 tabliczki na raz hehehehe. No cóż jestem uzależniona  i całkiem dobrze mi z tym  .Doszłam więc do wniosku: jem co chcę, ale nie przesadzam
|
|
olaijuz
|
|
|
|
|
|
|
witam...
zgadzam się z wypowiedzią Piotrka... ja zaczęłam więcej poświęcać czasu na czytanie etykiet na których i tak często znajdują się zakamuflowane nie potrzebne rzeczy. Daję mi to jednak szansę na wybranie zdrowszego produktu,poza tym nie jedząc mono-tematycznie zapamiętuję ciągle to nowe produkty i wynajduje kolejne  z umiarem w jedzeniu również się zgadzam jednak z tym że możemy wszystko to już nie bardzo  ale to takie moje skrzywienie z racji tego że nad dietami i odżywianiem ,nawet własnym nie tylko swoich podopiecznych, sporo siedziałam.
o zamiennikach to już nawet nie zamierzam pisać  bo to temat rzeka... dodam tylko że myślmy nad tym co jemy i po delektujmy się jego prawdziwym smakiem nie upiększanym np.majonezem, ketchupem,musztardą,octem, tylko ziołami prawdziwymi ,aromatycznymi podkreślającymi smak każdej potrawy czy to z owoców czy warzyw!!!
pozdrawiam 
|
|
Marta
|
|
|
|
|